Üvegválasztási segédlet

Jelenleg az Ug=1,1 W/m2K értékkel rendelkező kétrétegű üveg használata a  legelterjedtebb Magyarországon.


A 24 mm-es kétrétegű hőszigetelő üveg az alábbi részekből épül fel

 • 1
  4 mm külső üveg
 • 2
  4 mm belső üveg
 • 3
  low-E bevonat
 • 4
  argon gáztöltés
 • 5
  elsődleges peremtömítés (butil)
 • 6
  másodlagos peremtömítés (poliszulfid, poliurelán)
 • 7
  16 mm távtartó páraszűrővel töltvekétrétegű üveg

Azonban az új épületeknél valamint a felújításoknál is drasztikusan megnőtt az igény a jobb hőszigetelésű és ezáltal rezsiköltséget csökkentő háromrétegű üvegek iránt. Ezen üvegnél már három üveglap közé kerül be a hővezetésért felelős argon gáztöltet és mindkét külső üveglap belső felén megtalálható, a hősugárzás mértékéért felelős low-E bevonat.

A 36 mm-es háromrétegű üveg hőátbocsátási értéke Ug=0,76 W/m2K

Ez az érték tovább javítható a távtartó növelésével ill. amennyiben az új technológiájú „melegperemes” kivitelt használjuk az alapeseti alumínium távtartó helyett.


Miért érdemes „melegperemes” üveget vásárolni?

 • A hőszigetelt üvegszerkezetek peremmenti hővezetésének csökkentésében az egyik legjobb megoldás, mivel minimalizálni lehet a szegélyek párásodását.
 • A TPS (melegperem típus) technológiával gyártott üveg peremzárása megszakítás nélküli, így az üvegszerkezet élettartama nő.
 • Megváltozik az elemkapcsolat. A korábbi üveg-butil-távtartó-butil-üveg kapcsolat helyett már csak üveg-távtartó-üveg kompozíció lesz jelen. Ezzel a lépéssel lehetővé válik még tartósabb és biztonságosabb kivitelben gyártani az üvegeket, melyek szintén a hosszabb élettartam irányába mutatnak.
 • 18 mm-es TPS „melegperem” használatával, háromrétegű üvegezés esetén (48 mm-es kivitel) Ug=0,5 W/m2K hőátbocsátási érték is elérhető.
háromrétegű üveg

ClimaGuard Solar-a naphővédő bevonatos üveg

Az épületek energiafelhasználásának csökkentése korunk építészetének alapkövetelménye. A téli fűtési költségek mérséklése még nem minden, az energia megtakarítás nyáron is fontos, hiszen ilyenkor a légkondicionáló berendezések energiafogyasztására kell ügyelnünk.

A ClimaGuard Solar a lehető legjobb választás, ha fontos számunkra a fokozott hőszigetelés, a hatékony energiagazdálkodás, a magas fényáteresztés és a beltéri klímakomfort. Az üveg felületén egy átlátszó, rendkívül vékony bevonat található. Ennek köszönhetően a teljes napenergiának csupán 42% (három rétegű üveg esetén 38%) jut be, a hagyományos hőszigetelt üveg 77%-kával szemben, így a nyári nagy melegben a lakótér sokkal kevésbé melegszik fel. Légkondícionált lakásoknál még kézzelfoghatóbb az előny, mivel jelentős energiamegtakarítás érhető el.

ClimaGuard

Mintás és színes üvegek

A mintás és színes üveglapok a hőszigetelt üvegszerkezetbe beilleszthetőek és esztétikai valamint funkcionális lehetőségekkel bírnak. Legfőbb felhasználási területe a bejárati ajtók egyedivé tétele, a fürdőszobák üvegeinek átláthatóságának csökkentése. 

Az alábbi üvegtípusokat különböztetjük meg a mintás és színes üveg kategóriában:


Katedrál üvegek

A katedrál üveg egy nyomott mintával rendelkező üveglap, amely a majdnem teljesen átlátszótól az éppen átláthatóig, sok változatban megtalálható az üveg gyártóknál. Alapesetben fehér, de létezik színes változata is (sárga, bronz, stb.). A katedrál üveg átereszti a fényt, de a fényáteresztő képessége függ a mintázattól és a színtől is.

 A legnépszerűbb változatai a csincsilla, fatörzs, gríz, screen, és flutees  üvegek.

mintás üveg

Savmart üvegek

A kiváló minőségű float üveg egyik oldalát savval kezelik le, ami által egy áttetsző, semleges szatén felületű üveg keletkezik. A savmaratott üvegek könnyen karbantarthatóak, és nagyon ellenállok a foltoknak, kosznak. Különböző minták és akár cégek logó is savmarathatók az üveglapba.

mintás üveg

Anyagában színezett üvegek (Parsol)

Az anyagában színezett üveg a float üveg gyártási technológiájával készül, így a kapott üveg sík és egyenletes felülettel rendelkezik. Főbb tulajdonsága az alacsony fényvisszaverődés és a nagy napenergia faktor.

mintás üveg

Reflexiós üvegek

A reflexiós üveg nagy előnye, hogy csökkenti az épületbe bekerülő napenergiát, a rajta lévő bevontnak köszönhetően. A bevonatot magas hőmérsékleten viszik fel és beégetik az üveg felületébe. Itt float vagy parsol üveget használnak, így különböző színű reflexiós üvegek is gyárthatók.

mintás üveg

Hang-gátló hőszigetelt üvegszerkezetek

A fokozott zajterhelés az elmúlt három évtizedben a hatszorosára nőtt, így előtérbe kerültek a jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkező nyílászárók. Egy alap üvegszerkezet hanggátlása Rw=32dB. Ez elegendő átlagos autóforgalommal rendelkező, lakó övezetbe található házhoz, de sajnos nem elég egy belvárosi nagy forgalmú és zajos lakóingatlanhoz.

Az alábbi lehetőségekkel lehet javítani egy üveg hanggátlását:

 • Az üveglap vastagságának növelésével valamint az üvegszerkezet aszimmetrikus szerkezeti felépítésével Rw=36-40dB érhető el
 • A távtartó szélességének növelésével (vastagabb légrés)
 • Speciális hang-gátló fóliával ragasztott üvegek Rw= 45dB
Zajszintek

Biztonsági üvegek

Az üvegtörés veszélyének csökkentése és az ebből fakadó veszélyek kiküszöbölése hívta életre a biztonsági üvegek megjelenését. Kétféle lehetőség áll rendelkezésünkre. Az egyik esetben az üveg speciális kezelést kap, míg a másik esetben más anyagokkal kombinálják.


Ragasztott biztonsági üveg (VSG)

A ragasztott üveg esetében két vagy több, egymáshoz ragasztott üveglapról beszélhetünk, amelyet egy vagy több rétegű köztes fóliával, hő és nyomás alatt ragasztanak össze. Alapvetően a VSG üvegeket, mint szilánkmegkötő biztonsági üveget fejlesztették ki a sérülési rizikó csökkentésére, tehát az üveg törése során pókhálós törés jön létre.

VSG

Edzett üveg (ESG)

A termikusan edzett üveg kb. négyszer erősebb mint az ugyanolyan vastagságú és kialakítású normál float üveg. Törése esetén sok, viszonylag apró darabra hullik szét, így minimális a lehetősége a komoly sérüléseknek. Az építészek előírhatják edzett üveg használatát kereskedelmi vagy építészeti projekteknél. Az edzett üveget, edzés után nem lehet vágni vagy fúrni, és mindenféle alakítása, például élcsiszolása, homokfúvása vagy savmaratása gyengíti az üveget, így idő előtti töréshez vezethet.

ESG