RAL beépítés

Nem elegendő jó minőségű nyílászárót vásárolni, figyelmet kell fordítanunk a beépítési hézag megfelelő szigetelésére is. A RAL beépítési mód, egy a hazánkban még minimálisan elterjedt technika, de Nyugat-Europában már alapkövetelmény.

Alapesetben a beépített ablak és a falkáva közötti részt PUR habbal töltik ki. A jó minőségű PUR hab kiváló szigetelő képességgel rendelkezik mindaddig, amíg nem éri olyan külső hatás, amely roncsolná a szerkezetét. A magas UV sugárzás vagy a nedvesség ártalmas hatásainak kiküszöbölésének módszere a RAL beépítési mód.

A beépítési folyamat megkezdése előtt a nyílászáró belső tokrészére egy párazáró, külső tokrészére egy pára áteresztő szalagot kell felragasztani. Az ablak falnyílásba való rögzítése után a külső oldali szalag felragasztásra kerül a kávára, majd a beépítési hézagot PUR habbal töltjük ki. A folyamat lezárása, a belső szalag kávára ragasztása.

Amennyiben a PUR habot is ki szeretnénk váltani, különböző típusú dagadó szalagok alkalmazása is lehetséges. Ez egy előre összepréselt, egy oldalon tapadó, szintetikus gyantával impregnált PUR szalag. Ezek a szalagok egyben látják el a párazárást, a légzárást és a hőszigetelést. Nyitott cellaszerkezetének köszönhetően, nem olyan merev mint a PUR hab, megenged némi mozgást. Egyik oldala öntapadó felület. Felragasztása után megdagad, felveszi a környezete formáját. Kívülről víztaszító, de ugyanakkor páraáteresztő képességének köszönhetően biztosítja a pára kijutását.

Alkalmazásának fontos feltételei, hogy a falkávák teljesen simák és egyenesek legyenek valamint az épület száraz legyen.

A RAL beépítéshez használt alapanyagok meglehetősen drágák és a szalagok felragasztása nagy precizitást, ezáltal jelentős plusz időt igényel, így meglehetően költséges a hagyományos beépítéshez képest. A ráfordított plusz költség viszont megtérül, mivel jobb hőszigetelést érhetünk el és a nyílászáróink élettartalma is meghosszabodik.