Milyen nyílászáróra van szükségem?

Egy átlagember az élete folyamán csak néhány alkalommal kerül abba a helyzetbe, hogy nyílászárót vásároljon ingatlanjára. Ezen alkalmak között akár 10-15 év is eltelhet. A dinamikus fejlődés, az újdonságok áradata nyílászáró ágazatnál is jelen van, így sok esetben nem tudjuk, hogy is álljunk neki a választásnak.

A legfontosabb lépés az, hogy végiggondoljuk, mik a zavaró tényezők meglévő nyílászárónkban ill. , hogy mik azok a dolgok, érzések amelyeket elvárnánk az új termékünktől.

Jelenleg a nyílászáró piacon nagyon sokféle profilcsalád terméke megtalálható. Fontos elmondani, hogy a profil szerves része, de nem egésze az ablaknak.

Egy komplett nyílászáró az alábbi alapvető részekből épül fel.


Műanyag profil

A profil a nyílászáró váza, belső részébe van becsavarozva a stabilitást biztosító merevítő vasat, ráhelyezve a nyitást-zárást biztosító biztonsági vasalat, ill. ebbe a keretbe van behelyezve az üveg.

A profilok fő tulajdonságjegyei a beépítési mélység, a légkamrák száma, a profil falvastagsága, ill. a gumitömítések.

Néhány éve még a légkamrák számának bűvöletében éltünk, majd az egyre szélesebb beépítési mélységgel rendelkező profilok kezdtek teret hódítani.

Jelenleg a tudatos nyílászáró vásárló a bevizsgált hőátbocsátási érték (Uf) alapján választja ki a számára legideálisabb terméket. Tény, hogy fontos a kamrák száma (min. 5 kamra) ill. a beépítési mélység (min. 70 mm), de nagyban hozzájárul a kamrák elhelyezkedése, a profil falvastagsága (2,6-3 mm) és a körbefutó gumitömítések száma (két vagy háromszoros gumitömítés).

Ezek figyelembe vételével, már biztosan nem fogunk rossz minőségű profilból készült nyílászárót vásárolni.


A műanyag profil kiválasztásának másik fő szempontja az esztétikai megjelenés. Mivel egy ablakban a legimpozánsabb jegyeket ez a keret adja, ezért fontos kiválasztanunk a számunkra leginkább tetszetős formát és színt.

Termékeinket formailag a letisztult elegancia jellemzi, színválasztékunk pedig nagyon sokrétű.

Az esztétikus kívül-belül fehér ablak mellett 17 féle faerezet mintás, valamint 22 féle homogén renolit fóliás profilokat tudunk biztosítani, amely gyárilag helyeznek fel a fehér profilra.

Nagy népszerűségnek örvend a mindkét oldalon anthrazit szürke fóliás 3D termékünk, melynél a profil falc része is szürke színű, így tökéletes a színharmónia.

Amennyiben a külső oldalra alumínium borítás kerül, abban az esetben belül akár fehér vagy famintás, kívül pedig bármilyen RAL színben pompázhat termékünk.


Acélmerevítés

Az acélmerevítés az ablak láthatatlan, de statikai szempontokból az egyik legfontosabb része. Mivel a műanyag profil reagál a hőingadozásra, ezért merevítés nélkül a profil eldeformálódna. A megfelelő falvastagsággal rendelkező acélmerevítés adja meg a szerkezet stabilitását és gátolja meg a tok ill. szárnyprofil csavarodását. Akár a falba rögízett tokprofilról, akár a mozgó szárnyprofilról beszélünk, cégünk ragaszkodik a 2 mm-es C ill. zártszelvény merevítővas alkalmazásához. Ezzel biztosítjuk az ETO Minőséget nyílászáróinknál.


Biztonsági vasalat

A biztonsági vasalt az ablak működését befolyásoló elemek összessége. A buktatás, nyitás, zárás kilincs segítségével valósul meg. A minőségi vasalat és a szakszerű beszerelés alapkövetelmény a jó minőségű nyílászárónál. Ablakoknál a szárnyon körbefutó vasalaton helyezkednek el a gombafejek, csapok, amelyek a tokrészre szerelt zárfogadókba rögzülnek záráskor.

Bejárati ajtóinknál alapesetben 5 ponton záródó gombafejes vasalatot biztosítunk vásárlóinknak.

A ablakok és bejárati ajtók statikai és biztonságtechnikai vasalatiról további információkat itt olvashat.


Üveg

A nyílászáró másik nagy látszó része az üveg, illetve hőszigetelt panel, amely nagyban befolyásolja a termék hőszigetelését. Az üveg esetében az Ug érték mutatja meg számunkra azt, hogy milyen mértékű a hőátbocsátás.

Napjainkban már alapesetben kétrétegű, argon gázzal töltött, lágyfémbevonatos üvegeket használnak. Ennél gyengébb minőségű üveget nem érdemes megvásárolni. Ezen üvegek Ug értéke 1,1 W/m2K

Amennyiben tovább szeretnénk növelni a nyílászáró hőszigetelését, érdemes a háromrétegű üvegek iránt érdeklődni. Szélesebb beépítési mélységű rendszereknél már alapesetben ez ajánlatos, mint ahogy az ETO BluEvolution 82 termékünknél is 36 mm-es háromrétegű üveget használunk. Ezen üvegeknél három üveglap található, melyeket különböző méretű távtartók (alumínium) távolítanak el egymástól. A légrésekben argon gáz található és mindkét szélső üveg belső fele lágyfémbevonattal rendelkezik.

A légrések növelésével (max. 18 mm), ill. a távtartó melegperemes változatra való cseréjével csökkenthető a hőátbocsátási érték így akár a Ug=0,5 W/m2K érték is elérhető. További üvegekkel kapcsolatos információkat itt olvashat.

Ezek együttese határozza meg a termék minőségét, hőszigetelési együtthatóját, statikáját, biztonsági fokozatát, megjelenését.